Saturday, 31 August 2013

BEDAH KATAK BETUL-BETUL!


Malam! ihiii
okey,. seperti yang aku janjikan dalam entry sebelum ini, hah? belum baca? haa, TEKAN SINI.. hari ni tengah hari yang yang agak sedikit mendung, aku nak shared experience aku dan kawan-kawan aku masa BEDAH KATAKKKK. haha, "eeeuu, geli" harghh, sama ja macam aku masa first dengar cikgu cakap nak bedah katak tu,. sebab utama aku takut nak pegang sebab kulit dia bijik-bijik. haha, 
tapi bila aku fikir balik, takde nikmat kalau tak pegang katak, bukan senang kan? lagi-lagi bila nak bedah, fuhhh,. haha,. so, start pada situ aku excited nak pegang katak.. haha,. hari Selasa lepas, kelas aku belaka bawak katak,. hoho, banyak juga kelas lain jerit,. haha,. geli wehh, haha,. panjang sangat nak cerita, so aku skip mana yang tak penting,. hoho,. so, let me show some pictures.. heee
so, ni la gambaq katak yang group aku bedah,. kecik saja, ada cerita disebalik kenapa katak kecil and bukan yang besaq. haha,,. tok sah cerita la ork kenapa ble jadi begitu,. haha,. 


kalau korang perasanla, dekat gambar atas ni, ada macam buih-buih tu kan? nampak? haa, yang nama dia, air sacs, bahasa melayu dia aku lupa, kejap kecik je, kejap mengembanggg! tak percaya?! tengok gambar bawah ni pulak,. bezakan saiz air sacs dia,..


kan? aku tak tipu kan? haha. next, nampak tak yang jantung kecil sangat tu dekat tengah-tengah di antara kedua-dua air sacs tu.. nampak? tak nampak?!!, haa, pi pakai spek mata tu,. haha,. HD dah gambar ni,. hhaha.


katak lagiiii,

masa tu, aku tengok, hampir semua kawan aku nak bedah katak mereka itu, tangan depa dok terketaq-ketaq pegang forseps dengan gunting,. haha.. aku pun dua kali lima la, apa lagi,. haha.. gila kau tak terketar-ketar.. masa mula-mula je gemuruh gitu, bila dah lama-lama okey dah,. ihiii.


jangan tiru cara kami buat ni,. haha, Salah tau!

okey, kalau ikut prosedur, kena letak katak dalam satu bekas, ambil klorofom campur dengan kapas then letak dalam bekar katak tu, dalam 2 minit gitu kan? tapi kitaorang lepas letak klorofom, bila tengok katak tu dah tak gerak (sebelum tu dia aktif sikit). so, kitaorang assume that the frog had die. salah sorang kawan aku, Nabila cakap yang patutnya kena tunggu lama sikit bagi katak tu dah confirm2 mati,. 

keyakinan kitaorang bahawa katak tu mati cepat salah, masa nak bedah tu dia gerak-gerak,maknanya katak tu hanya pengsan saja. kesian sangat,.mana taknya, mula-mula aktif je dalam bekas tu, pastu dah jadi pasif, so, tu yang kitaorang keluarkan awal sangat,. heee.. then we all ambil kapas and klorofom letak kat muka katak tu,. sampai siap bedah.. 

tapi! ada tapi, lepas dah siap bedah katak, kitaorang ambil kapas tu letak tempat lain, tak lama lepas tu, katak tu jadi.... 

HIDUP BALIKK!! tengok air sacs dia, makin mengembang right? ihii.. 

so, ambil balik kapas yang mengandungi klorofom tu, letak balik kat muka katak tu,. Ya Allah, tak bermaksud pun nak menyeksa dia, tapi kehendak Allah macam tu,. hermm,. hoho. lepas settle katak tadi, dah siap bedah semua, apa lagi, kitaorang ambil gambar lah. haha

ni katak yang lebih, aku suka katak yang ni, pasif je, and senang nak pegang, takdela nak melompat sana sini,. penat nak carinya nanti,. haha


yeahh, bole pulakkan? haha


group Aimi





so, sedikit sebanyak aku dpat shared dengan korang, wihii, even banyak gambar saja, haha.. tapi, bukan senang apa nak tengok dalaman katak.. haha,. apa? tak cukup lagi gambar? nak tengok katak lagi? okey, boleh je, tapi yang nak tengok ni mesti kena kuatkan iman, kalau tak sanggup jangan, bahaya tau,. i'm serius okay,. ada bran?




ni katak budak lelaki punya, habis sampai kaki katak dorang bedah, fuhh. 

akhirul kalam, aku seronok and enjoy dengan eksperimen ni, sebab pengalam baru bukan senang nak cari, siapa nak jadi doktor gini ah, aa bukan aku tau,. haha,. dari situ, kita dapat lihat betapa agungnya ciptaan Allah S.W.T. we should be grateful of it,. =3 . so, that's all for this night! poopaye, Salam.. 

6 comments:

leyla nurjatiey said...

wow..best nye bedah katak..
memang tabik spring la ngan girls yg sggup pegang katak tu..

Aina Ayunie said...

@leyla nurjatiey ihii, seronok la kak, pegang katak,. baik je katak tu,. ihii

NJihe.am said...

salam singgah, kejap lagi nak bedah katak. Jaga baik-baik katak tu..

tenku butang said...

Haiiiii..Cakkk!!
done follow sini no. 405
sudilah kiranya follow me back yea..
he2.. salam kenal.. keep in touch yea..=)

http://tengkubutang.blogspot.com/

dan my 2nd blog
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

tenku butang said...

euwwww.. teman scroll entri ni sampai bawah.. x mo tengok.. nanti x lalu makan.. sorry yea dik.. nanti teman komen kat entri lain.. bluekk.. teman x lalu tengok perut katak tu terburai.. arghhh.. pelizzz...

AiSyA LiEzA said...

xlama lagi bedah orng lak..kekekekke