Friday, 3 May 2013

Rindu dengan Semi



cr : fotomedia.com.my

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Bounjor.. 
haaa, cantikkan kerengga tu? yea.. kerengga tu memang cantik, unik lagi. 
begitu indahnya ciptaan Allah S.W.T .. 
Aku pernah ada pengalaman dengan kerengga ni,. nak baca dipersilakan. kalau tak nak ikutla ~~~.

Ni masa aku tahun 3 atau tahun gitu lah, aku, Syafiza, Syafiqah, Zuhaira, Afzan and Hanis, satu group dalam kelas. masa tu aku and the other, on the way nak keluar surau.. ternampak banyak kerenggan jalan laju je nak elak daripada kena pijakla katakan,, ehh jalan ke? haha..

(sekarang semua dapat contact exp. Zuhaira, and Hanis)

 dok syok-syok tengok kerengga lari tu, ternampak sekor kerengga ni macam sakit je,. so, kitaorang ambil dia bawak gi kelas. dia tak gigit pun.. baiknya dia. 

then, time tu ustazah tak masuk lagi,. and kitaorang bagi nama dia Semi . tak ingatlah macam mana boleh terterbit nama dia macam tu.. masa tu jugak Semi macam dah tak larat sangat, nak bagi air masak, tapi kitaorang tak bawak, but Zuhaira bawa, yang sayangnya air tu bukan air masak, air teh. manis la kan? nak tak nak kitaorang bagi dia,. agak silapbila ak tuang air tu tertumpah,. so jadi banyakla kan air tu, habis Semi penuh dengan air teh,. 

masa nak balik tu kena susun meja, kitaorang fikir macam mana dengan Semi kalau bawa balik takut terjatuh tepi jalan ke apa,. so we all decided to put Semi on the table.. kitaorang sorok-sorok sikit.. 

Keesokkan harinya, punyalah happy kitaorang nak tengok Semi, sayangnya hilang dah Semi takde pun kat meja tu.. cari merata.. tapi tak jumpa jugak, so, kitaorang asume yang Semi dah mati, lagipun Semi tak boleh berjalan sangat.. 

sampai sekarang aku masih ingat walaupun balam-balam sedikit.. 
arghh, kenapa tiba-tiba sayu je teringatkan Semi walaupun hanya beberapa jam je dapat ambil dia, jaga dia ( walaupun tersilap sikit ), haaa. kesian dia. 
semoga dia okay di sana.. ='(


4 comments:

Alien Ohsem said...

Semi? Nice name. Kerengga as a pet. Haha

http://alienfromthepluto.blogspot.com/

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
Jadilah seperti yang kamu inginkan,
karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
yang ingin kamu lakukan

http://www.nolimitadventure.com/

Aina Ayunie said...

@Alien Ohsem haha, thank you,. special pet.. haha

Aina Ayunie said...

@saifudin abu izzudin terima kasih untuk nasihat tu,. =3